Sałatka wiosenna
Składniki:
1 kg pieczarek
3 łodygi selera naciowego
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
natka pietruszki
Sos:
2 łyżki jogurtu typu greckiego
4 łyżki majonezu
koperek
Dekoracja:
natka pietruszki lub koperek
posiekane lub utarte białko zabarwione na fioletowo lub czerwono (naturalny barwnik)
Sposób przygotowania:
Umyte pieczarki gotować kwadrans w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w kosteczkę. Odsączyć nadmiar wody. Oddzielić białka od żółtek, białka zetrzeć na tarce. Seler pokroić w kosteczkę, żółtka pokruszyć lub pokroić. Układać warstwami: pieczarki, kukurydza, białka, seler, sos, żółtka. Propozycja dekoracji: zabarwione białko ułożyć w kształcie kwiatów bzu, natkę lub koperek ułożyć na wzór liści.
Zuzanna Rosińska – klasa Vc


Sałatka z roszponką, kurczakiem i fasolką
Składniki:
40 g roszponki
200 g filetu z kurczaka
1 pomidor
10 strączków fasolki szparagowej
1-2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy na kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 5-6 minut. Fasolkę oczyszczamy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Roszponkę myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzu. Na niej układamy cząstki pomidora oraz ugotowaną fasolkę. Oprószamy pieprzem i solą, warzywa skrapiamy oliwą z oliwek. Na koniec wykładamy usmażonego kurczaka.
Weronika Gadomska klasa Vc


Sałatka z brokułami
Składniki:
2 brokuły
2-3 piersi z kurczaka
ser feta
1 opakowania płatków migdałowych
mały jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki cukru
1-2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Brokuły obgotować, piersi pokroić w kostkę, posypać vegetą lub przyprawą do kurczaka i usmażyć. Ser feta pokroić w kostkę, migdały podsmażyć na rumiano na maśle. Wymieszać jogurt, majonez, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. W naczyniu układać warstwami: brokuły, ser feta, pierś z kurczaka, polać sosem. Całość posypać podsmażonymi migdałami.

Sałatka królewska
Składniki:
słoiczek selera marynowanego
3 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
puszka kukurydzy
5 plastrów szynki
1 por
2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
Składniki pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.
Julia Wójcik – klasa Vc